Peşcheşul – un nărav al locului
Alexandru
Ghillis
Ca să fie
clar, nu am pretenţia unei
analize efectuate de un expert, ci aştern
pe scurt câteva constatări însumate şi
asumate la rândul meu, ca
umil trăitor hărăzit
de Dumnezeu pe aceste meleaguri.
Pot spune că năravul
locului, peşcheşul, ca - de altfel - a întregului spaţiu sud-estic european, supus în istoria sa puterii dominatoare a Înaltei Porţi Otomane,
aproape că s-a imprimat, cu timpul, în gena multora dintre locuitori, devenind obicei.
Pe plaiurile străbune, ca peste tot în
zona balcanică, peşcheşul ori haraciul – care presupuneau valori considerabile
în bani sau bunuri - au evoluat în zilele noastre la mită sau,
popular, la şpagă
acordată unor persoane sus-puse în funcţii
decizionale sau unor funcţionari
publici de care depinde direct rezolvarea dorinţelor solicitanţilor dispuşi să le
cumpere favorurile. Astăzi, valoarea şpăgilor depinde, descendent, atât de importanţa solicitării, cât şi de
aceea a factorului decizional sau executiv şi poate ajunge, tot mai jos, până la clasicul bacşiş/ciubuc.
Acum, nici nu poate fi prea mult incriminat ciubucul, fiind larg răspândit şi
acceptat ca recompensă, aproape peste tot în lume, de către
chelneri, frizeri, bagajişti
din hoteluri, şoferi de taxi
şi alţi simpli lucrători
din serviciul public. Oricum, indiferent de denumiri şi de valorile tranzacţionate, în
definitiv este vorba de corupţie şi, după cum am văzut
recent şi în România,
corupţia poate
ucide! Însă, după părerea
multora, corupţia, încurajată de entităţi ale unor reţele oculte, va fi greu de eradicat fără un
sistem coercitiv adecvat, adaptat corect
situaţiei.
Dacă bacşişul
s-a menţinut
de-a-lungul vremii, în
general, sub forma unor modeste sume de
bani în palierul
socio-economic inferior, şpăgile
au crescut în timp. Nu se
poate uita perioada de tristă amintire a Epocii de Aur, când la mare preţ erau celebrele „ţigări medicinale” (şi abundau vorbe de duh ca, de exemplu, „kent mai veniţi pe la noi?” sau „peşte cât
timp?...”) ori plasarea coniacului cubanez, a cărnii
la pachet şi a altor
bunuri, rare la acea vreme pentru românii
de rând, transferate
repede - la mica înţelegere - în
parcaje, direct în
portbagajele şpăgarilor.
Aşa am întâlnit
odată, în
acele timpuri, un cadru de specialitate cunoscut, care deţinea acasă o ladă
frigorifică plină cu pachete de carne şi se „plângea”,
spre hazul celorlalţi, că nu
reuşea niciodată să
ajungă la fundul lăzii! Dar alea-s timpuri de peste un
sfert de secol în urmă şi par chiar ridicole! Acum se pretind şi se oferă şpăgi de mii, zeci şi sute de mii, de milioane de euro. Pentru
asemenea sume mari se lasă câteodată şi cu crime. În afară de oameni de afaceri care s-au
chinuit să-şi clădească
cinstit propriile firme de succes, infimi ca număr, au
luat naştere adevărate
reţele mafiote care, sprijinite de unele
personaje politice şi
administrative corupte, au reuşit să-şi pună amprenta lor toxică peste ţară, spre disperarea celor mulţi. Până când?
(Publicat in EVZ / EVZ.RO)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu