sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Un zâmbet pentru selfie...

Alexandru Ghillis


Selfie, un termen lingvistic complet nou intrat în vocabularul generaţiilor internetului, telefoanelor inteligente şi ale reţelelor sociale. De ce pot spune că este un termen englezesc aparent nou? Păi, nouă, cei din generaţii de dinaintea implementării în masă şi în România a computerelor personale, ne apuca de multe ori plăcerea de a ne autofotografia solo sau în grup. Şi cum procedam? Instalam camera foto pe trepied, făceam cadrajul cum doream, reglam timpii de expunere şi luminozitatea, programam declanşatorul şi... fuga repede în cadru, cu zâmbetele de rigoare sau... mă rog! Ăsta era un selfie, dar noi nu ştiam asta pe atunci.

Pur şi simplu, te mai puteai fotografia şi într-o oglindă ( aia de la baie ori cea de pe uşa şifonierului, etc.) sau în orice suprafaţă lucioasă şi asta însemna tot că îţi făceai selfie, dar nu-ţi trecea prin cap să-i dai o asemenea denumire şi - pe deasupra - pozele, haioase sau sobre, nu ajungeau în spaţiul public, dacă nu erau destinate mass-mediei. Rămâneau într-un album personal, trimise prin poştă cuiva drag sau uitate într-un sertar. Sub mici impulsuri narcisiste, mai puteai fotografia propriul chip sau chipurile alipite (dacă erai cu cineva drag), în gros-plan sau plan mediu, în interior sau în natură, ţinând cu mâna întinsă camera foto cu obiectivul îndreptat spre voi, însă fără nicio posibilitate de a supraveghea cadrajul. După developare şi copiere, ce ieşea, aia era. Dumnezeu cu mila! Aşa am rămas cu multe poze alb-negru sau color şi diapozitive tip Leika color, din care multe au ajuns la gunoi după fiecare curăţenie generală.

A explodat şi s-a răspândit rapid, global, extraordinara invenţie a internetului, în paralel cu dezvoltarea telefoniei mobile, cucerindu-i treptat în majoritatea lor şi pe români. Aceste noi tehnologii au revoluţionat în cea mai mare măsură şi tehnica fotografică, prin miniaturizare, digitalizare şi introducere în corpul telefoanelor inteligente (smartphones). Astăzi, aproape treisferturi din populaţia României are telefoane mobile, din care cele inteligente tind să deţină repede supremaţia, mai cu seamă în rândul tineretului. Fiecare mobil are camere web proprii, astfel că acum milioane de utilizatori au posibilitatea de a face fotografii sau videoclipuri oricând li se năzare. Este accesul democratic pentru pătura cea mai largă a populaţiei la o tehnologie de vârf, diferenţierea făcându-se doar prin performanţele echipamentelor şi preţul lor de achiziţie.


Moda selfie-urilor este stimulată -- în primul rând - de internet şi, implicit, de extinderea reţelelor sociale, a Facebook-ului la noi. Poate că azi, gândind că dacă nu sunt pe Facebook, ei nu există, utilizatori ai reţelei sociale se folosesc de telefoane pentru a se auto-imortaliza, singuri sau cu prieteni, uneori în cele mai neaşteptate locuri şi poziţii frapante, postând apoi pozele sau clipurile realizate pe propriile conturi de socializare.  Aşa că, daţi-mi  LIKE, vă rog!


(Publicat in EVZ / EVZ.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu