luni, 4 iulie 2016

Chiar de nu- ţi vine să crezi, Lumea e-n marş!

Alexandru Ghillis


De pe terasa camerei din pensiune inspir adânc aerul răcoros şi pur de munte, mijind ochii spre zig-zagul liniei împădurite, ce ascunde dincolo - înspre Sud -  canicula şi vălmăşagul de sezon ale Capitalei.

Poţi privi hipnotizat, îndelung, tolănit în şezlong, deplasarea lentă a norilor fugăriţi pe cer de curenţii nevăzuţi ai văzduhului şi să baţi lenevos câmpii în speculaţii sumbre! În jurul tău, aproape totul se arată  anchilozat în timp, dar -  insesizabil încă – ceea ce ne înconjoară este într-o continuă transformare şi nimic nu e ceea ce pare a fi veşnic. Conform programului divin dedicat pământenilor. Dacă, la scară mare, evoluţia schimbărilor este şi va fi sau nu benefică, se va consemna, ca întotdeauna, în istoria omenirii. La fel s-a întâmplat după dispariţia vechii civilizaţii antice greceşti sau după prăbuşirea imensului Imperiu Roman şi, cu mult mai târziu, a Înaltei Porţi Otomane. Aşadar, s-a dovedit că, peste timp, nimic nu este etern. Asta te va face sa realizezi că este cazul să te trezeşti la realitate!

Marea eră a revoluţiei industriale, care a cucerit definitiv lumea civilizată în a doua parte a secolului al XIX-lea, a continuat după jumătatea secolului XX, ca un rezultat indubitabil, cu informatizarea completă a societăţii, ca să urmeze, aproape imediat, cea mai mare realizare de până acum în tehnologia informaţiei: Internetul. Aşa cum am mai pomenit şi cu altă ocazie, internetul face cu adevărat ca Terra să ne pară mult mai mică şi mai uşor de acoperit în timp real, constituindu-se ca o componentă esenţială a globalizării. Să ne imaginăm cum aflau  înaintaşii noştri „noutăţile fierbinţi” din ţară sau din străinătate, citindu-le abia în ziarele de a doua sau a treia zi! Atunci, lor li se parea normal. Astăzi, internetul şi telefonia mobilă  au revoluţionat complet vieţile noastre - pentru totdeauna - iar accesul liber la reţelele de socializare reprezintă o culme câştigată la nivel global a democraţiei, acolo având acces nediscriminatoriu oricine, de la preşedinţi şi capete încoronate, până la ultimul cetăţean.


Declanşarea - în urmă cu câţiva ani - a aşa-numitei „primăveri arabe”, a dat naştere, programată ocult ori ba,  marii migraţii musulmane a secolului XXI, de colonizare a Europei occidentale şi nu numai acolo, aşa cum, probabil, se va consemna mai târziu de istorici. În decursul timpului, nimic nu va mai fi cum a fost până în prezent. Migraţia locuitorilor planetei este în plin avânt şi în imposibilitate de a mai fi oprită, ceea ce va schimba fundamental componenţa naţiunilor europene actuale şi ale Americilor, transformându-le în populaţii, chiar dacă această predicţie era privită cu scepticism până de curând. Desigur, asta se va întâmpla în decurs de câteva secole. Omenirea, probabil, se va debarasa în timp de reminiscenţele sale ancestrale, de natură tribală, astfel încât locuitorii ei vor deveni mândri cetăţeni ai Terrei. Scriu un scenariu SF?


(Publicat in EVZ / EVZ.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu