duminică, 17 mai 2015

Jurământul lui Hipocrate înseamnă şi azi dăruire, dragoste şi profesionalism în medicină.

Alexandru Ghillis

    
Scriam nu demult într-un cotidian notabil (a se vedea Evenimentul zilei) că mai există încă şi îngeri în halate albe, pomenind astfel două nume mari ale medicinei româneşti din zilele noastre şi care nu au trădat niciodată jurământul lor, depus la finalul studiilor superioare. Era vorba despre două somităţi medicale: prof. dr. Leon Dănăilă,  supranumit “sculptorul de creiere” şi de celebrul medic pediatru Alexandru Pesamosca, zis şi “îngerul copiilor”, astăzi trecut în nefiinţă. Acum nu pot să trec cu vederea alte două nume care, chiar dacă fără notorietatea de excepţie a primilor doi, vor ramane cu siguranţă în analele medicinei moderne româneşti.

     Ştim că organismul nostru este programat genetic aidoma mecanismului unui ceasornic de inaltă precizie, în care fiecare rotiţă are rolul ei in sistem. Orice mică defecţiune, orice neconcordanţă a uneia dintre ele cu celelalte, creează sincope în ansamblul mecanismului, care pot duce la stoparea funcţionarii lui. Medicii dedicaţi cercetării, ajutaţi de tehnologie şi de documentare ştiinţifică la zi, caută mereu noi soluţii cât mai eficiente de prevenire, de descoperire a acestor deficienţe, de monitorizare a lor şi de tratare. Aceşti medici formidabili sunt strict specializaţi fiecare pe câte un microsistem din cele multe care alcatuiesc ansamblul organismului uman.

     În Bucureşti, monumentul închinat eroilor aerului reprezintă un reper sigur pentru a localiza în imediata lui vecinătate un cunoscut institut naţional de cercetări în domeniul endocrinologiei, fondat de C. I. Parhon. Aici, undeva la etajul unu al clădirii, mulţi dintre pacienţii cu probleme ale sistemului endocrin sau ale sistemului cardiovascular se află sub oblăduirea unor asemenea îngeri în halate albe. De fapt, s-ar putea spune că sunt ca două zâne bune, care fac tot ce le este în putere ca tu, pacient, să te poţi bucura iar de sănătate. Au cabinete alăturate, dar fiecare are specialitatea sa, iar valoarea lor profesională este recunoscută şi respectată fără rezerve de cadrele medicale mai tinere şi foarte tinere, pentru care, cele două doamne jurate în urmă cu ani lui Hipocrate,  constituie un exemplu viu.

     Aşa cum arătam mai sus, deşi sisteme diferite, există o strictă concordanţă reciprocă a lor în funcţionarea corectă a organismului ca sistem general. În acest caz, fiind vorba de sistemul endocrin şi cel cardiovascular. De aceea, în afară de colegialitate şi prietenie, cele două stimate doamne colaborează excelent şi pe plan profesional. O dovadă certă a bunului renume de care se bucură aceste doctoriţe, este numarul mare de oameni cu probleme de sănătate, sosiţi din toată ţara, care nu au găsit rezolvare în localitaţile de origine şi, manaţi de speranţă, vin la Bucureşti.

     Dar cine sunt aceste doamne venerabile ale medicinei româneşti? Este vorba despre dr. Emilia Gudovan, doctor în endocrinologie şi medicină generală, cu competenţe în ecografie generală şi ecografie endocrinologică şi de dr. Mariana Constanţa Dobrescu, doctor în cardiologie, cu supraspecializare în cardiologie pediatrică şi cu competenţe în ecocardiografieDupă cum se vede, medicina românească nu a dus şi nu va duce niciodată lipsă de valori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu