duminică, 10 mai 2015





Un tren numit dorinta

Alexandru Ghillis

Parafrazand celebra piesa a lui Tennessee Williams („Un tramvai numit dorinta”), cred ca titlul ales acum, fara a impieta cu nimic opera dramaturgului american, vine de la sine ca urmare a impresionantului context politic mobilizator pe care il traim cu totii in momentul de fata in Romania.
Probabil, ca una dintre sechelele ramase din nefasta perioada a national-comunismului ceausist,  perpetuata bine intiparita in subconstientul unei parti a poporului roman, este si nevoia ardenta a unui tatuc urcat in fruntea tarii, care sa satisfaca tuturor,cu mana de fier, toate sperantele de trai si, pentru asta, sa fie proslavit fara limite de catre supusi. De asa „fericire”, de asa mana de fier mai au azi parte poate doar nord-coreenii. Tarile civilizate, democratice, nu pot concepe o asemenea ordine statala si, ca atare, resping o astfel de reminiscenta de esenta tribala.
De aceea, sunt aproape uluit cand vad cum creste incontrolabil in Romania cultul personalitatii lui Klaus Iohannis, mai ales cand este ridicat in slavi chiar si de bocitoarele de la A3 si RTV, in asa fel incat nivelul de asteptare din partea acestui om serios si bun gospodar a ajuns la o cota mult prea inalta, pentru cat va putea el sa ofere. Astfel, exista riscul unei mari dezamagiri resimtite de o buna parte a electoratului, care si-a pus toate sperantele intr-un singur om. Nu trebuie uitat ca asa s-au petrecut lucrurile si cu Emil Constantinescu.
Un presedinte ales prin vot liber, intr-o tara democrata, nu detine puterile nemasurate ale unui dictator. Un presedinte democratic ales are atributii limitate. Practic, tara este administrata de puterea politica a momentului si guvernul sprijinit de aceasta. In ceea ce-l priveste pe Klaus Iohannis, el este – dupa cum se observa deja -  presat de fortele politice care l-au propulsat, ca sa le faciliteze accesul rapid la ciolan. Presedintele ales Iohannis probabil ca va dori sa-si respecte pe cat va putea promisiunile facute in campania electorala, dar in niciun caz nu va putea indeplini asteptarile tuturor simpatizantilor actuali. De aici vor incepe si problemele cu care se va confrunta, inevitabil, pe parcursul mandatului sau. Trebuie sa fim realisti, judecand la rece!
Insa atentie! Fariseii democratiei - a se vedea si televiziunile mentionate mai sus - aplica tactica perversa de a exagera gradual imaginea lui Klaus Iohannis pana la cote de unde, la un moment potrivit, le va fi mult mai lesne sa-i produca prabusirea, care ar putea fi letala politic.


(publicat in EVENIMENTUL ZILEI)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu