duminică, 10 mai 2015


REFLEXE SUBLIMINALE

de Alexandru Ghillis

     M-am uitat de mai multe ori la postarea de pe Facebook a apreciatului actor de comedie Mihai Bobonete, cea care a declansat numeroase reprosuri aduse artistului. Este vorba de un reusit instantaneu fotografic, care o surprinde pe Simona Halep in plin efort al unei importante partide de tenis cu miza foarte mare. Ce a deranjat, mai mult ca sigur, pe unii fani neconditionati ai cunoscutei si indragitei campioane romance, a fost comentariul lui Mihai  Bobonete asupra imaginii surprinse de un fotoreporter. De fapt, un comentariu banal, de gasca, ca intre barbati bine dispusi, dar fara conotatii licentioase explicite.
   Furtuna intr-un pahar cu apa. Oameni buni, treziti-va! Ar trebui ca o buna parte dintre conationalii nostri sa se trezeasca la realitate, dupa douazeci si cinci de ani de la evenimentele din 1989. Foarte multi cetateni onorabili ai acestei tari au ramas cu reflexe subliminale de factura national-comunista, formate pervers - in timp - de propaganda comunist-ceausista. Atunci, ca si acum, din pacate, Romania se putea mandri, in interior si in afara, mai mult cu numele unor mari sportivi afirmati in competitii internationale de anvergura. De aceea, disciplinele sportive in care se afirmasera marile lor valori erau sprijinite de partid sub toate formele si vedetele sporturilor ridicate la rang de personalitati reprezentative ale Romaniei, ele daruindu-si, chipurile, efortul lor pentru a afirma pe glob faima tarii si a conducatorului ei iubit. Desigur ca aceste staruri sportive beneficiau, pe buna dreptate, de numeroase avantaje materiale si altele, pe care cetatenii romani obisnuiti ai acelor vremuri nici nu le puteau visa vreodata. Toate acestea sunt bine cunoscute de toata lumea.
     Din 1989 au trecut 25 (douazeci si cinci) de ani. Un sfert de secol in care parcursul Romaniei s-a schimbat radical. Ca atare, in ceea ce priveste sportul de performanta, acesta este degrevat de comanda politica, iar vedetele sportive actuale au ajuns la palmaresul visat doar prin efort fizic, sustinut de cel financiar propriu sau al familiei. Ca urmare, fiecare se gandeste cu ardoare ca, in primul rand, toate eforturile conjugate depuse sa poata fi recuperate prin performanta, ceea ce se concretizeaza prin atingerea scopului financiar propus si, implicit, prin faima internationala.
     Tot astfel si o campioana ca Simona Halep asuda pe renumite terenuri de tenis din intrega lume, nu  neaparat cu dorinta primordiala de a promova tara sa peste hotare, cat, mai ales, lupta pentru a urca pe un podium cat mai inalt, care ii poate aduce castiguri financiare tot mai mari.
In concluzie, marii nostri sportivi liberi profesionisti, lupta din greu, in primul rand, pentru propria lor bunastare, a familiei si abia la urma pentru altele, asa cum procedeaza de fapt orice cetatean al oricarei tari civilizate, pentru a-si asigura existenta personala. Astfel ca, ar trebui sa incercati sa va lepadati  de vechile reflexe de adulatie, pervers inoculate subliminal de propaganda nationalismului-comunist ceausist, prin incurajarea adularii statuilor ridicate unor personalitati vii, in ideea de a nu mai remarca golurile care va afectau viata dumneavoastra de zi cu zi!

(publicat in EVENIMENTUL ZILEI)

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu